Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Posao tra`i konstantno usavr{avanje

Dejan Peić je gotovo cijeloga života vezan uz tehniku. Isprva je to bio hobi, pa odluka o školskoj naobrazbi i konačno, sve stečeno znanje dovelo ga je i do posla kojim se danas bavi. O zanimljivostima svog poziva i tehnici bez koje je današnji život, praktično, nezamisliv, porazgovarali smo u kraćem razgovoru za naš tjednik. 
Otkada se bavite poslom prodaje tehničke opreme u »Music shopu«?
Ovim poslom se bavim od srpnja 2000. godine. Do ovog posla sam došao preko kombinacije rođakinje i poznanika (koji poznaje direktore firme).
Jeste li od prije imali ikakvih iskustava s ovom branšom?
Do tada nisam imao profesionalnog kontakta s tehnikom, ali mi je audio i video tehnika oduvijek bila hobi, tako reći još od malih nogu.
Što ste po temeljnom obrazovanju?
Po zanimanju sam strojar – automehaničar, ali mi se čini da sam se ipak pronašao u ovome poslu, iako sam oduvijek želio baviti se automobilima (kod kuće i dan-danas »prčkam« po mom automobilu kad imam slobodnog vremena).
Kako ocjenjujete posao kojim se trenutačno bavite i na koji način ostvarujete kontakt s potencijalnim kupcima?
Ovaj posao je veoma dinamičan, pogotovo meni kao poslovođi, puno obveza, odgovornosti. Moj kontakt s mušterijama nije izravan, već samo ako kolegama »zaškripi«, tj. ako se rješavaju neki ozbiljniji problemi, onda ja pripomažem. Moj posao je da mlađe kolege usmjerim, kako bi oni što kvalitetnije uslužili kupca (potrošača), jer je u cijeloj priči on najvažniji. 
Koja je Vaša specijalistička oblast i kako se usavršavate u njoj, te kako Vam nova saznanja pomažu u svakidašnjem poslu?
Moja omiljena oblast je AUDIO/VIDEO tehnika, i tu se trudim biti maksimalno u tijeku, i često idem na stručne  seminare. Posljednji put bilo je to u Sofiji (Bugarska) –Panasonic AUDIO/VIDEO oblast, redovito posjećujem internet forume... Povrh svega, s kvalitetnim informacijama lakše i konkretno mogu pojasniti kolegama i potencijalnom potrošaču neke finese i prenijeti neka iskustva iz prakse. Time se trudimo da budemo korak ispred ostalih (konkurencije), pogotovo velikih tržnih centara i marketa.
Pa... tehnika je takva da se svaki dan nešto obnavlja, usavršava, tako da je neophodno non-stop biti u tijeku. Tu mi mnogo pomaže internet s koga nabavljam potrebne informacije, a i uvoznici mi puno pomažu literaturom i seminarima, koje predvode ljudi dovedeni izravno od proizvođača.
Kako biste komentirali tehnološku revoluciju i napredak ponude na tržištu?
Kao što sam već napomenuo, svaki dan se pojavi nešto novo, a neke stvari izlaze iz mode (primjer: obični televizori se povlače, a dolaze LCD-i, plazme, onda audio/video kazete su bukvalno iščezle, a zamijenili su ih CD-i i hard diskovi, walkmane su zamijenili isprva discmani, a zatim su i oni nestali pojavom MP3/MP4 playera).
Najveći napredak suvremene tehnologije su, po mom mišljenju, mobilni telefoni – oni su se u proteklih deset godina »brutalno« razvili, od tzv. »cigli« (nekadašnji glomazni aparati) su se pretvorili u pokretna mini računala. Mi ih, doduše, ne prodajemo, ali su mi oni hobi, njihov razvoj redovito pratim. 
Koji artikli su najviše traženi?
Najaktualniji artikli su uređaji bez kojih se ne može u svakidašnjem životu, kao što su: strojevi za pranje rublja (perilice), frižideri/zamrzivači, generalno bijela tehnika i sitni kućanski aparati, slijede televizori, muzički uređaji, prazni mediji, nema pravila...
Iako ste gotovo po cijeli dan angažiranim poslovnim obvezama, što volite raditi u slobodno vrijeme?
U slobodno vrijeme, koga i nemam puno, jer po cijeli dan radim, i dalje sam povezan s tehnikom. Volim se opustiti uz glazbu ili dobar film, sam bez ičijeg prisustva - posle dana provedenog s ljudima željan sam biti sam. Rekreativno se bavim body-buildingom, to mi je jedan način oslobađanja od stresa, koji se nakupi tijekom jednog radnog dana. 
Osobni planovi? 
Konkretnih planova u životu nemam, trebam se oženiti, a onda sve dolazi samo od sebe. Od planiranja djece do svakidašnjih problema oko kuće …
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika